Школярам про податки

Старшокласники у цьому навчальному році отримали новий предмет – “Основи податкових знань”. Освітяни кажуть, що курс не є обов’язковим для вичення, однак його рекомендуватимуть викладати в закладах економічного профілю. Поки що розробили програму лише для учнів дев’ятих класів. Навчальний посібник, за яким опановуватимуть нову дисципліну, презентували сьогодні в Рівненському економіко-правовому ліцеї.

На Рівненщині перший урок з основ податкових знань провели в стінах економіко-правового ліцею. Девятикласники записують в зошит невідомі визначення, адже складна податкова наука досі була справою дорослих. У Міністерстві доходів і зборів вважають, що до податкової культури слід привчати з шкільної лави. І тому вже цього року в навчальній програмі на один предмет побільшає. Але опановуватимуть його поки що не всі.

Ігор Скоріков, начальник Головного управління Міндоходів у Рівненській області: “Це ініціатива Міністерства доходів і зборів. І тому це перший підручник, який на сьогодні є для 9 класу. Розробляється підручник і для 10-11 класів. Ще буде ціла програма.”

Самі ж ліцеїсти нововведенням зацікавились. Ірина – майбутній економіст. Тому каже, що підручник для неї зрозумілий та цікавий. Однак аж надто заглиблюватися в податкове законодавство дівчина поки що не планує.

Ірина Джунусова, учениця 9 класу: “Я вважаю, що основи податкових знань потрібні, але не в дуже детальному викладі. Тобто вони потрібні щоб ти знав які сплачувати податки, де і коли, і що буде, якщо ти їх не сплатиш. От я вважаю, що треба знати.”

Головний освітянин області, Григорій Таргонський, погоджується, що сьогодні школярам вчитись непросто. Саме тому основи податкових знань – це спецкурс і вивчатимуть його за бажанням. Насамперед він рекомендований закладам економічного профілю

Григорій Таргонський, начальник управління освіти і науки Рівненської ОДА: “Навчальна програма з одного боку видається заскладною. Проте не обов’язково щоб всі рекомендовані програми і предмети вивчалися. За напрямками це визначатимуть навчальні заклади разом з педагогічними радами: впроваджувати чи не впроваджувати, в тому числі і цей курс.”

На Рівненську область виділено понад 35 тисяч підручників. Як запевняють чиновники – цього більш ніж достатньо, і батькам не доведеться їх докуповувати. Предмет викладатимуть один раз на тиждень. Вчителі, які цим займатимуться, пройдуть необхідну підготовку.

Ірина Михалевич, Сергій Габрилевич.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.